Hoe Ontwerp je Een Lichtplan?

Een sfeervolle woonkamer ontwerpen, begint natuurlijk bij het kiezen van de juiste verlichting. Door verschillende soorten verlichting met elkaar te combineren en rekening te houden met de meerdere functies van de woonkamer, kun jij nu zelf de perfecte woonkamerverlichting samenstellen. Designers en experts op het gebied van verlichting zullen voor jou blogs gaan schrijven en die zullen wij dan hier plaatsen. Maar nu eerst snel de basis.

  1. Verdeel de woonkamer in gebieden en houd rekening met verandering. Het spreekt voor zich dat een leeshoek een andere verlichting nodig heeft dan een bureau of de eettafel. Ga dus niet lukraak maar lichtpunten aanbrengen, maar bekijk eerst welke activiteiten je in de woonkamer wilt gaan uitvoeren en waar deze activiteiten zullen gaan plaatsvinden. Als je zeker bent over de indeling, kun je beginnen met het bepalen van de lichtpunten.

Om de gebieden niet volledig vast te leggen, kun je ook gebruikmaken van verplaatsbare verlichting. Zo kun je met een staande lamp de luie stoel makkelijker verplaatsen dan wanneer je kiest voor een vaste verlichtingsarmatuur aan het plafond. Door te kiezen voor een mooie armatuur, kun je de woonkamer ook sfeervol aankleden.

2. Gebruik verschillende soorten verlichting. Om in elke situatie optimale verlichting te hebben, kun je gebruikmaken van basisverlichting, taakverlichting en sfeerverlichting.

Basisverlichting

Deze lichtbron wordt ook wel de algemene verlichting genoemd en is aangesloten op de hoofdschakelaar. Het doel van deze verlichting is om de woonkamer op een prettige manier te verlichten en bestaat meestal uit één of meerdere lampen aan het plafond of inbouwspots. Bij het kiezen van de algemene verlichting bekijk je eerst of er geen nare lichtinval is op het tv-toestel en of je niet rechtstreeks in een lamp kijkt, wanneer je in je luie stoel zit of ligt.

Taakverlichting

Deze verlichting zorgt ervoor dat je precieze taken zoals het uitoefenen van een hobby of lezen aangenaam kunt uitvoeren. Taakverlichting heb je nodig in de leeshoek, bij het bureau en boven de eettafel, als je deze ook als werkplek gaat gebruiken. Om geen last te hebben van schaduw, is het raadzaam om meerdere lichtpunten vanuit verschillende standpunten te gebruiken. Bureaulampen, muurverlichting en staande lampen die je kunt richten, zijn flexibele vormen van taakverlichting.

Sfeerverlichting

Met verlichting kun jij de sfeer in de woonkamer helemaal bepalen en je er heerlijk ontspannen. Je kunt hiervoor natuurlijk gebruikmaken van schemerlampen maar als je het liever eenvoudig en strak houdt, is verlichting gericht op bepaalde accenten en verkleurbare LED verlichting, die je kunt dimmen, helemaal het einde! Deze laatste zijn door hun geringe formaat overal te plaatsen en kunnen ook gemakkelijk worden toegevoegd aan woonkamers die al ingericht zijn.
Een plan voor de verlichting ontwerpen 

Nu je weet welke soorten verlichting er in de woonkamer gebruikt kunnen worden, wordt het tijd voor het maken van een ontwerp voor de verlichting. Bedenk een combinatie van verschillende soorten verlichting en als je nog twijfelt over het eindresultaat, moet je de verlichting van tevoren uittesten.